Arjaun
Arjaun viert 25 jaar met nieuwe cd - korte perstekst 1 - korte perstekst 2 -
lange perstekst 2

Begin

Wie

Wat

Waar

Op 't schijfje

Info

Persteksten

Technische fiche


Arjaun viert 25 jaar met nieuwe cd


Vijfentwintig jaar Arjaun én een nieuwe cd…. dat moest natuurlijk gevierd worden!!! ‘Vivan de gees’! Een betere titel kon de groep met een groot regiogevoel niet kiezen. De geuze was dan ook de eerste keuze tijdens de receptie.
Dit uniek Pajots gebeuren liet de pers niet onopgemerkt voorbijgaan. Een selectie uit enkele krantenkoppen: “de cd waar het Pajottenland op zat te wachten”, “met hun laatste cd scheren de muzikanten van Arjaun weer hoge toppen”, “als een Bruegeltafereel ooit een sound-track behoeft, dan mag Vivan de gees de titelsong zijn”, “de Pamelse grootheden van de Vlaamse folk…”, “ontwapenende, eerlijke en grappige volksmuziek”, “de vrolijkste plaat van het jaar” of verkiest u “Arjaun, dat zijn de Brabantse Dubliners!”.

Dit is een bundeling van de krantenkoppen waarmee de pers de feestelijke avond van Arjaun beschreef. Op 3 februari werden de muzikale folkregisters opengetrokken in Cultuurcentrum De Ploter in Ternat. De jubilerende bende speelde haar spiksplinternieuwe programma en hield de cd ‘vivan de gees’ boven de doopvont. Of is een fles geuze hier een betere verwoording? Nadien lieten de leden van HORAL de aanwezigen van het typische Pajotse gerstenat genieten.

Alle plaatsen in de Ploter waren al maanden op voorhand verkocht. De verwachtingen waren hoog gespannen. Het spektakel werd op zijn ‘Arjauns’ ingezet en reeds bij het eerste lied zat de sfeer er in. De vijf muzikanten wisten hun fanaten een heel optreden te boeien. Het werd een spetterende vertoning met vrolijke en pakkende momenten, maar vooral met veel muzikale hoogtepunten. Arjaun bracht een gevarieerd programma met voortdurend een warm gevoel van vertrouwdheid. Etienne Wauters bewees op zijn diatonische trekzak dat hij onmisbaar is bij Arjaun. Dirk Evenepoel zong en tokkelde op zijn banjo met hetzelfde vuur als een kwarteeuw geleden. Stefan Timmermans bracht de zaal in vervoering met een onwaarschijnlijk mooi nummer op fluit. Walter Evenepoel zong de ziel uit zijn lijf en breidde alle liedjes spitsvondig aan elkaar. Dé verrassing was ongetwijfeld de nieuwste Arjaun: Dirk Van Lierde. De man trippelde van contrabas naar piano, van trommel naar trompet en zong tussendoor een virtuoos tweede stemmetje. Hij tekende overigens voor het grootste deel van de composities op deze cd. Bij een feestelijk optreden hoort natuurlijk een extraatje. Hiervoor zorgdenMarnix De Boom op tuba en percussie, en Wilfrid Moonen op bas, mondharmonica en accordeon. De zaal ging echter helemaal uit de bol toen op het einde drie vurige jongedames kwamen meezingen. Een opzwepende apotheose.
Het publiek was dolenthousiast en de arme verkoopstertjes aan de cd-stand hadden handen tekort om iedereen een schijfje aan te bieden. Wie naast een zitje in De Ploter gegrepen heeft, mag niet wanhopen. Op zaterdag 14 april wordt het plezante feest nog eens overgedaan in zaal De Linde in Meerbeke. Daar is Arjaun te gast bij De Wouwe. Na het concert en de vanzelfsprekende receptie zullen de muzikanten van Arjaun en Dissonant de dansers van de Wouwe en menig ander danslustige laten huppelen op de vrolijkste polka’s en de sierlijkste walsen. Elke muzikant die zijn of haar instrument meebrengt, mag mee de sfeer verzorgen. De Linde is Vorst Nationaal niet, wacht dus best niet te lang om je van een plaatsje te verzekeren!

Jos Huwaert


korte perstekst 1

Wie Arjaun binnenhaalt weet niet waaraan hij (of erger nog ‘zij’) begint! Vijf kerels uit het Pajottenland, gewapend met een arsenaal instrumenten, gaande van alle mogelijke fluiten, over accordeon, doedelzak, klarinet, gitaar en banjo tot contrabas, percussie en trompet. Alsof hun leven ervan afhangt, slaan, strijken, blazen, trekken en duwen zij op die arme instrumenten, terwijl ze luidkeels liederen kwelen in een vooroorlogs Pamels dialect. De progressieve recensenten hebben er een vette kluif aan want Arjaun doet niet de kleinste poging om muzikale grenzen te verleggen, zij zingen nog zoals ze dat vijfentwintig jaar geleden al deden en zij schamen er zich zelfs niet om hun publiek te amuseren. Hoe is het mogelijk…?

Korte perstekst 2

Waar Arjaun verschijnt is er leven in de brouwerij, vooral als zij het product van die brouwerij binnen handbereik hebben. Met Brabantse gulheid strooien zij hun volkse liedjes in het rond. Een avond anti-depressieklanken die je zelfs op een druilerige maandagmorgen weer met het leven verzoenen, een keurkorf sappige Pamelse teksten en gezellige muziekjes op eerlijke, volkse instrumenten.
Alleen kniezers en zeventenen trekken hun neus op voor hun opgewekte of ondeugende wijsjes. Het zal  de mannen van Arjaun een zorg zijn! Zij blijven neuzelen op de doedel en tokkelen op de snaren, zij zingen de pannen van het dak, als waren zij verheven boven wet en orde...

Lange perstekst

Het was 5 september ‘81 toen Dirk en Walter Evenepoel voor het eerst als “Arjaun op de planken stonden. Meer dan duizend optredens later staan zij er nog...
“Arjaan” (of op z’n Pamels “Arjaun”) is de spotnaam van de Pamelaars. En omdat de twee baardige kerels hun liedjes in hun dorpstaal zongen, namen ze deze spotnaam aan als een eretitel.
Voor Dirk en Walter was het aanvankelijk de bedoeling om hier en daar eens met hun liedjes naar buiten te komen. Toch leefde er toen al stilletjes de hoop dat er misschien toch wat meer kon inzitten. Dat zou spoedig blijken.

De eerste jaren kwam de “Arjaun-trein” rustig op gang met bescheiden optredens op volksfeesten en in kleine zaaltjes. De omstandigheden waarin toen moest gespeeld worden waren meestal niet ideaal. Maar zo kwam de “stiel” erin. Ook het repertoire kreeg stilaan vaste vorm. Naast bewerkingen van volksliedjes uit gans Europa, werd het aandeel eigen werk steeds groter. De muziekjes werden gemaakt in de aloude tradities en voor zijn teksten gebruikte Walter nog enkel het Pamels als communicatiemiddel. Niet alleen werd zo een inventaris opgemaakt van heel wat oude uitdrukkingen en gezegden, maar ook vele figuren en toestanden uit hun dorp en het ganse Pajottenland, werden van de vergetelheid gered. Het is met deze liedjes dat zij, vooral vanaf ‘85 zowat heel het Vlaamse land afreisden.

Enkele jaren later werd het duo een trio. Stefan Timmermans, een jonge, maar bijzonder getalenteerde muzikant, bracht meer muzikale kleur op het Arjaunpallet.

Sinds ‘91 kwam alles dan in een stroomversnelling. Onder impuls van Berrie Jacobs namen Stefan, Dirk en Walter samen met een aantal vrienden een straalplaat op: het was meteen een van de allereerste folk-cd’s!. Vanaf dat ogenblik groeide het aantal optredens zienderogen. Regelmatig viel er “serieus werk” uit de bus. Zo stond Arjaun verschillende malen op de planken van het Antwerpse Sportpaleis, in juni ‘93 wonnen zij op een Sabamwedstrijd in Knokke-Heist alles wat er te winnen was. Even later stonden ze op het podium van de Brusselse Grote Markt en deden zij de regen vergeten op Brossella-folk.

In ‘95 lag hun tweede CD, “boven wet en orde”, in de winkel. Het was meteen ook de titel van het programma waarmee zij als “culturele ambassadeurs” van hun dorp, de Pamelse liedjes bleven rondstrooien over gans het Vlaamse land en een eind daarbuiten.
Sinds 1999 trekt ook Etienne Wauters op met Dirk, Walter en Stefan. Met zijn prachtige stem en zijn diatonisch accordeon werd hij een echte aanwinst voor Arjaun.

Vanaf 2001 fungeerde de groep steeds vaker als levend illustratiemateriaal bij voordrachten en congressen over dialectologie. Zij traden onder meer op tijdens de Groot - Brabantse Dialectendag in Ternat en de Groot -Nederlandse dialectendag in Ede (NL). 

In 2005 deed Dirk Van Lierde nog maar eens een nieuwe wind waaien door de Pamelse folkgroep. Hij liet zijn faam van gereputeerd improvisator op de jazztrompet voor wat ze was en bracht met zijn contrabas meteen de sjwoeng in de groep. Op Gooikoorts 2005 zetten zij de bomvolle concerttent in vuur en vlam, de folkwereld had kennis gemaakt met de ‘nieuwe’ Arjaun.
Al worden de baarden wat grijzer, de bron van ideeën en bezieling is nog lang niet opgedroogd!

yves saint laurent men outlet celine cheap hermes online boutique mulberry homme replica hermes pillows yves saint laurent handbags outlet prada handbags celine bags outlet Celine handbags sunglasses wholesale replica store celine bags outlet fake yves saint laurent crossbody bags hermes belt size 44 yves saint laurent bags hermes belt size chart men outlet christian louboutin gwynetta joe